Popularizacija Odjela

ODRŽAN PhD CAFE

Dana 09. svibnja u 18:00 h u Campus Café-u održan je treći osječki PhD Café. Koordinator ovog događaja bio je Dario Lečić iz Hrvatske zaklade za znanost, organizatora ovog događaja.
Od četvero mladih doktoranada koji su održali kratka izlaganja, Odjel za kemiju je predstavio asistent Dalibor Tatar koji je zaposlen na HRZZ projektu SREMPOREPROCEZIS (Istraživanje utjecaja metalnih promotora rijetkih zemalja i stupnja uređenja na redoks svojstva sustava CeO2 – ZrO2, PZS-2019-02-2467) pod mentorstvom prof. dr. sc. Igora Đerđa. Asistent Tatar izložio je ukratko rezultate svoga rada koji obuhvaćaju pripravu visokoentropijskih metalnih oksida za primjenu u katalizi organskih reakcija, uklanjanju organskih zagađivača iz otpadnih voda i proizvodnji vodika cijepanjem molekula vode.
Osim asistenta Tatara, i naša bivša studentica Silvija Šafranko, sada zaposlena na Prehrambreno-tehnološkom fakultetu, održala je zanimljivo predavanje na temu priprave ugljikovih kvantnih točaka iz kore citrusa i njihove primjene u biomedicini.
Da se podsjetimo izlaganja:
1. MIA FILIPOV (Filozofski fakultet Osijek) – Stručno usavršavanje učitelja matematike i biologije uz primjenu videozapisa nastave
2. MAGDALENA MATIĆ (Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek) – Fiziološki odgovor genotipova pšenice ovisno o infekciji Fusarium vrstama i gnojidbi dušikom
3. SILVIJA ŠAFRANKO (Prehrambeno-tehnološki fakultet) – Kora citrusa kao izvor ugljika u tehnologiji ugljikovih kvantnih točaka – ispitivanje biološke aktivnosti i potencijalne primjene u biomedicini
4. DALIBOR TATAR (Odjel za kemiju) – Multifunkcionalni visokoentropijski oksidi
Kako je to sve izgledalo, pogledajte na službenoj stranici Hrvatske zaklade za znanost https://hrzz.hr/odrzan-osijek-phd-cafe-3/

 


19. FESTIVAL ZNANOSTI 

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.
Glavna tema 19. Festivala znanosti je ŽIVOT. Tema koja je dovoljno široka kako bi, kao i uvijek, omogućila kreiranje raznolikog, zanimljivog i zabavnog programa namijenjenog široj publici.Uz poštivanje epidemioloških mjera i nastojanje da se što više aktivnosti održi na otvorenom i online, Festival znanosti nastavlja promoviranje znanstvenih tema. Festival znanosti će se održati u periodu od 2.-7. svibnja 2022.
Posteri na Odjelu za kemiju:
1. Mateja Peršić, Marta Malović, Ana Amić: “Kava -napitak života (?)”
2. Mateja Budetić, Mirela Smardžić: “Kemijske reakcije u svakodnevnom životu”
3. Rajna Marija Jozić, Matija Cepanec, Ana Amić: “Boje života-smrt monotonije”
4. Doris Prokopec, Ana Amić: “Molekule života”
5. Dina Magić, Ladislava Laszlo, Ana Amić: “Čokoladni život”
6. Vlatka Gvozdić, Domagoj Vidosavljević, Marina Vidosavljević, Eda Puntarić: “Maslačak kao pokazatelj mogućeg onečišćenja okoliša”
U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti s temom Život, Odjel za kemiju posjetio je dječje vrtiće Laticu i Pčelicu. U radionici pod nazivom „Čarolija života“, djeca su, kroz niz jednostavnih pokusa, imala priliku otkriti čaroban svijet kemije koji upravlja svakodnevnim životom. Tako su vidjeli da nam, osim što su nam neophodne za pripravu ukusne salate, kiseline mogu otkriti razne tajne, a bezbojne tekućine mogu naslikati raznobojne slike. Saznali smo što čini kiflu mekanom; zašto eruptira vulkan i zašto se ulje i voda ne vole.
Radionice su vodile poslijedoktorandica Marija Paurević i docentica Martina Šrajer Gajdošik uz pomoć studentice 3. godine preddiplomskog studija kemije Petre Švab.
Ovogodišnji Festival znanosti su djelatnici Odjela za kemiju obilježili i izvan svoje institucije, kao što smo već objavili. Jedna takva posjeta bila je Medicinskoj školi u Osijeku. Dana 2. svibnja 2022. Medicinsku školu su posjetili doc. dr. sc. Ana Amić i studenti s Odjela za kemiju. Na edukativnom predavanju su prisustvovali učenici 2.f i 1.l razreda uz pratnju profesorica Ivane Petric, Ivane Prus Wertheimer, Ivane Nemet i Gabrijele Roguljić, te kroz nekoliko pokusa u kojima su učenici i sami imali priliku sudjelovati, na vrlo zanimljiv način proširili svoje znanje o kemiji i njezinom prisustvu u svakodnevnom životu.
Detaljnije o tome možete pročitati i vidjeti na fotografijama u privitku i na web stranicama Medicinske škole u Osijeku:

Kemičarke 7. razreda OŠ August Šenoa (Sara, Kiara i Lara) posjetile su Odjel za kemiju 8. travnja 2022.

Krilatica „Kemija je čarolija“ uistinu je zaživjela.

Najbolji način savladavanja kemije je putem pokusa, koji osim što su poučni, mogu biti i zabavni i vrlo lijepi. Mlade kemičarke su radeći pokuse upoznale Crnu mambu, Jodni sat, Lava lampu, Slonovu pastu i Zimu u čaši te im je pokazana aparatura za elektrolizu vode i destilaciju modre galice, a oduševila ih je i „zlatna kiša“.


DAN ZNANOSTI U OŠ LJUDEVITA GAJA – PŠ SARVAŠ

Dana 08.03.2022. obilježen je Dan znanosti u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja – Područnoj školi Sarvaš u Sarvašu. Tim povodom djelatnici Odjela za kemiju dr. sc. Mateja Budetić i asistent Milenko Korica te studenti Marija Jakić, Monika Rubil, Lorena Šebalj, Darija Glavašević Arbutina, Roberto Basara i Ivan Ćorić pripremili su zanimljive pokuse za učenike svih uzrasta. Kako je to sve izgledalo pogledajte na fotografijama u privitku.


Aktivnosti

Dana 25. veljače, 2022. godine posjetili su nas učenici Gimnazije Vukovar i njihova profesorica Antonija Milić. Uz pomoć dr.sc. Marije Paurević, poslijedoktorandice i studentice Ree Dimitarević učenici su uspješno odradili vježbu “Izolacija beta-karotena iz smrznutog špinata” kojeg će kasnije primijeniti u kremama koje samostalno izrađuju. Rezultati eksperimenta bit će dio projekta “Od terpena do krema” kojeg učenici pripremaju za ovogodišnje Ružičkine dane. Zahvaljujemo se našoj studentici Rei Dimitarević na sudjelovanju u provedbi vježbe.


Mlada znanstvenica Jelena Kojčinović u Osijeku se bavi kemijom (nano)materijala

“Ova stipendija veliko je priznanje mom znanstvenoistraživačkom radu. A kada zbilja uživate u onome što radite i dobijete potvrdu da ste dobri u tome, to vam samo može dati vjetar u leđa. Sretna sam, ponosna i zahvalna”, kaže mlada znanstvenica Jelena Kojčinović, jedna od ovogodišnjih stipendistica Nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti koji 15. godinu u Hrvatskoj provode L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za Unesco pri Ministarstvu kulture i medija.

Stipendistice su za znanstvenu izvrsnost nagrađene svaka s po 5000 eura, a dosad je u sklopu programa nagrađeno njih 58.

Jelena Kojčinović radi na Odjelu za kemiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, gdje je izradila doktorsku disertaciju do isteka ugovora.

Njena je znanstvena karijera počela na istraživačkom projektu SOLFERROMAT Hrvatske zaklade za znanost pod palicom prof. dr. Igora Đerđa.

link na cijeli članak: (1)


Mlada znanstvenica Martina Rajić: “Vodi me ova misao – Idi, idi, sve dok više ne možeš. A onda idi još malo.”

Svake godine 11. veljače obilježava se Međunarodni dan djevojaka i žena u znanosti.

Žene u znanosti sklonije su traženju svrhe, dobroj organizaciji, empatiji i zdravoj komunikaciji te teže suradnji umjesto natjecanju. Kada mlade žene takvih osobina u svojoj okolini primijete nekoga nalik sebi tko se uspješno bavi znanošću, veće su šanse da će se jednog dana vidjeti u toj ulozi.

Tako je bilo i s našom sugovornicom Martinom Rajić. 

Martina Rajić iz Koprivnice trenutno završava diplomski istraživački studij analitičke i organske kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a njezina ljubav prema znanosti nastala je još u djetinjstvu.

Link na članak: (1)


Virtualna smotra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Smotra Sveučilišta se organizira za učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane s ciljem pravodobnog obavješćivanja o studijskim programima, dostignućima u pojedinim područjima, opremljenosti pojedinih fakulteta, sveučilišnim kao i stručnim studijima, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama, uvjetima smještaja tijekom studija u Osijeku, studentskom životu te o brojnim drugim detaljima.

Uvodnim se riječima obratio Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac koji je istaknuo kako je UNIOS Sveučilište po mjeri studenta u kojemu nastavno osoblje, kroz brojne projekte, međunarodne suradnje te radionice, brine za usmjerenje i motivaciju svakog studenta. Kroz brojne suradnje studenti uče od najboljih, a to pokazuju i brojke zapošljivosti naših studenata. Rektor Guberac zaključno je naglasio kako Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera treba birati vrućim srcem i hladnom glavom jer je UNIOS svakako odličan izbor!

Na Smotri se predstavilo 12 fakulteta  (Ekonomski fakultet, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Kineziološki fakultet, Filozofski fakultet, Građevinski i arhitektonski fakultet, Katolički bogoslovni fakultet, Medicinski fakultet, Pravni fakultet, Prehrambeno-tehnološki fakultet), Akademija za umjetnost i kulturu  te 4 Odjela (Odjel za biologiju, Odjel za fiziku, Odjel za kemiju i Odjel za matematiku).

Poveznica na smotru: (1)

Smotra Odjela za kemiju: (2)


MasKEMbal

24. veljače 2020. godine u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i uz posuđene rekvizite s Odjela za biologiju, Odjel za kemiju projektom „MasKEMbal“ predstavio je čari povijesti kemije široj javnosti.

Veljača je bila ispunjena mnogobrojnim aktivnostima na našem Odjelu a svakako najviše utisaka je ostavio “MasKEMbal” koji je održan u prostorima Odjela za kemiju, u sklopu kojeg smo imali priliku promovirati kemiju i prirodne znanosti među populacijom raznih uzrasta.

Ovim putem veliku ZAHVALNOST izražavamo kolegicama i kolegama sa Akademije za umjetnost i kulturu, koji su nam pomogli svojim znanjem i umijećem da sredimo i ukrasimo naše prostorije kulisama, koje su ručno izradili, te kostimima koje su nam posudili na raspolaganje kako bi naši povijesni kemičari bili u potpunosti sređeni. Svojim nesebičnim zalaganjem, znanjem, radom i trudom su nam izašli u susret i učinili da ova manifestacija bude u potpunosti uspješno provedena.

Ovom aktivnošću uvelike smo ostvarili još jednu novu dimenziju suradnje i povezivanja studenata ali i samih institucija.

Tjedan karijera (2019.)

Sveučilište u Osijeku u razdoblju 13.-17. svibnja 2019. organiziralo je po prvi puta Tjedan karijera Sveučilišta u Osijeku s ciljem razvoja karijere naših studenata, ali i njihovog povezivanja s poslovnim sektorom. Tjedan je obuhvatio niz aktivnosti, radionica, okruglih stolova, tribina, speed-dating aktivnosti i predavanja namijenjenih studentima, u suorganizaciji svih znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica našega Sveučilišta.

Uvodnu motivacijsku tribinu odmah nakon otvaranja održao je Robert Seligman, u Auli Rektorata Sveučilišta dok je središnju motivacijsku tribinu održao Ivan Meštrović, u  Auli Magni Agrobiotehničkog fakulteta.

Karijerni korzo održan je u prostorima Agrobiotehničkog fakulteta, gdje je uz štandove potencijalnih poslodavaca organizirano i niz popratnih sadržaja za studente.

Na Odjelu za kemiju održano je predavanje prof. dr. sc. Ivana Vickovića pod nazivom „Znanje i vještine – zašto i kako“ te dvije  radionice po nazivima „Pisanje životopisa i motivacijskog pisma“  i „Kako se predstaviti na razgovoru s poslodavcem“.

Za kraj tjedna karijera održan je okrugli stol Alumni kluba Odjela za kemiju pod nazivom „Stvaranje karijere – izazovi i iskustva“ gdje su bivši studenti iznijeli svoja iskustva prilikom zapošljavanja.